Historische architectuur. Moderne invulling

Ruim zeven jaar geleden botste projectontwikkelaar Granit Group op de site van B’eau Kouter. Een complexe uitdaging stond klaar. 3Architecten schaarde zich achter het project en gaf een historische site een hedendaagse invulling. 

 

Klassevol project

Er zijn weinig plaatsen in een bruisende grootstad die de charme van een historisch herkenningspunt aan rustig water combineren. En die grote troef trok de aandacht van de stadsontwikkelaar. Een project in het Gentse bekijk je het best op grote schaal en zo bestaat het project uit de twee te behouden 18de- en 19de-eeuwse herenhuizen, en de niet-historische gevel die beide verbindt vormt de basis van de nieuwbouw op het plein. De site wisselde de voorbije tiental jaar al enkele keren van hand en een geschikte invulling van de gebouwen liet lang op zich wachten. B'eau Kouter zorgt vandaag voor een coherent geheel dat rust, eenheid en klasse uitstraalt.

Boeiende uitdaging

3Architecten stond voor een complexe uitdaging: nieuwe toevoegingen moeten de bestaande architectuur en het karakter van het plein perfect vertalen naar een hedendaagse vormgeving. De historische gevels blijven bewaard en de nieuwbouw past zich in op de Kouter, zonder een kopie te zijn van wat er al is, met bijzondere aandacht voor de erfgoedkundige aspecten van de bestaande gebouwen. Zo wordt een resultaat neergezet dat de ambitie van zowel de bouwheer en de architecten weerspiegelt: B'eau Kouter is de volgende decennia een kwalitatieve meerwaarde voor de Kouter en Gent. 3Architecten vestigde een atelier in de site om de gebouwen perfect te kennen en zo de werken te sturen en op te volgen. 

Kwaliteitsvolle uitwerking

De historische grandeur wordt consequent doorgetrokken in de volledige uitvoering. Zo past het gebruik van natuursteen harmonieus samen bij de materialen van de gevels en ook de raamverdeling van de nieuwe gebouwen gaat mee met het ritme van de bestaande. De bestaande gebouwen, met hun monumentale traphallen en hoge plafonds, stralen de historische klasse uit. In de nieuwbouw is er veel aandacht voor lichtinval en het gebruik van kwalitatieve en sobere materialen. Langs de Ketelvaart is de site open om groen binnen te brengen in de dichtbebouwde stedelijke context. De binnentuin is daarbij een rustpunt voor alle bewoners. Alle wooneenheden krijgen ruime terrassen en groenelementen.